Hjälp oss bygga kustleden

Information om kampanjen för gräsrotsfinansiering 

Drömmen om en sammanhängande kustled

Vi är många som älskar skärgården och Blekinges unika läge vid havet. Oavsett om du besöker länet vid ett enstaka tillfälle eller har förmånen att kalla den här platsen för ditt hem är vi många som uppskattar den vackra naturen, den inbjudande kulturen och människorna som bor här. Blekinge är helt enkelt en utmärkt plats att leva gott på och njuta av.  När Biosfärområde Blekinge Arkipelag utnämndes 2011 drömde vi att vi skulle kunna knyta ihop vår kust och skärgård med en sammanhängande arkipelagrutt. Nu har vi kommit nära att uppfylla drömmen. Men därför behöver vi din hjälp!

Vi vill bygga broar

 Just nu pågår satsningen med att binda samman naturreservaten Eriksbergs stränder med två broar runt safariparken Eriksberg mitt i Blekinge. När broarna är på plats kommer du att kunna vandra havsnära mellan Allböleleden från Matvik och Kohageleden vid viltparkens entré. I närtid kommer lederna att bindas samman med en kustnära vandringsled hela vägen till Karlshamn. I förlängningen blir det en fantastisk vandringsled mellan Karlshamn och Ronneby med fina övernattningsmöjligheter längs vägen.

Det saknas medel

Mycket av detta har blivit verklighet tack vare den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Genom olika utvecklingsprojekt, där vi jobbar i nära samverkan med Region Blekinge, Länsstyrelsen i Blekinge m.fl. har vi realiserat flera projekt för att främja utvecklingen av friluftslivet i vårt fantastiska kustområde. Föreningen har inget vinstintresse, utan verkar helt ideellt för hållbar utveckling. 

Mycket är redan projekterat, men det saknas medel för att färdigställa kustledens helhet och vi behöver ytterligare finansiering för att kunna uppföra toaletter, fler vindskydd, mer faciliteter och bra service. Visst vill du vara med och stödja den utvecklingen?  



Tack för din hjälp!

Swisha gärna ett frivilligt bidrag för att öka våra chanser att tillgängliggöra Blekinges natur på ett hållbart sätt. Ju fler människor som vistas i naturen desto bättre faciliteter krävs för att inte slita på naturen och samtidigt erbjuda den service som människor vill ha.  

Vi kommer att redovisa alla de insatser som vi genomför genom frivilliga donationer på vår hemsida.

"När det handlar om friluftslivets effekter på folkhälsan så vet vi att utelivet förbättrar både vår fysiska och psykiska hälsa. Blodtrycket sjunker, pulsen går ner, andningsfrekvensen minskar och vi återhämtar oss snabbare från akut och kronisk stress. Att kunna bygga förutsättningar för att ta sig ut i naturen på ett enkelt sätt är alltså ett utmärkt sätt att skapa goda förutsättningar för en bättre hälsa och samtidigt öka Blekinges attraktivitet.

Niklas Kämpargård, Region Blekinge